Verovatno ste (poput mene) bili jako nervozni kada ste prvi put videli novi wordpress editor na svom sajtu?

Garantujem vam da nismo jedini, sudeći po broju negativnih komentara koje možemo naći na gotovo svakom koraku gde se ovaj editor pominje.

Dobra vest je da stvari ne izgledaju tako loše kao što mislite!

U ovoj objavi ću pokušati da razjasnim i pojednostavim celu priču vezanu za ovaj novi wordpress dodatak, koji je izazvao toliko negativnih reakcija.

Odgovoriću na pitanja vezana za definiciju, alternative, prednosti i mane koji prate ovu wordpress novinu.

Mnogi se pitaju da li mogu da koriste stari editor umesto Gutenberga?! Odgovor je DA, kao što ćete uskoro saznati!

Šta je Gutenberg?

Gutenberg je novi visual editor (Neki ga nazivaju i Block Editor-om), koji je zamenio onaj klasični na koji smo navikli i koristili svih ovih godina.

Odakle naziv?

Ovaj editor dobija naziv po Johannes Gutenberg-u, pronalazaču tehnike štampanja pokretnim slovima. Saznajte više na ovom linku.

U čemu je razlika između starog i novog editora?

Pored jasne vizuelne razlike (pogledaj slike ispod), postoji razlika i u načinu funkcionisanja. Dok je stari editor izgledao i imao sličnu funkcionalnost kao Microsoftov Word (barem meni je tako uvek izgledao zbog palete alatki iznad i jednostavnosti za upotrebu), Gutenberg koristi „Drag and Drop“ (u odsustvu boljeg prevoda znači nešto poput „prevuci i otpusti“)  sistem, koji nam omogućava da brže gradimo „layout“ (raspored elemenata) strane ali nam omogućava da dodajemo widget-e direktno na stranu sa lakoćom, između ostalog.

Stari wp editor

Stari WordPress editor


Novi Wp Editor Gutenberg

Gutenberg

Ono što je po meni (gledano iz SEO perspektive) najveći propust kod Gutenberga je to što može stvoriti problem onima koji pri surfovanju netom koriste „Screen Reader“ (kao što su osobe koje imaju probleme sa vidom), utičući negativno pri tom na bitan UX (a posredno i SEO) faktor, koji nazivamo „Accessibility“ (dostupnost).

Kako instalirati Gutenberg?

Veoma jednostavno, dovoljno je da ažurirate sajt na najnoviju verziju ili instalirate istoimeni plugin (ukoliko želite da saznate kako da instalirate wordpress dodatan/plugin, predlažem da pogledate ovu objavu).

Da li mogu da koristim stari editor umesto Gutenberga i kako?

Naravno, dovoljno je da instalirate Clasic Editor Plugin.

U nekoj od narednih objava ću obraditi i konkretne tehnike vezane za korišćenje ovog editora, ali sam želeo da vam prezentujem neke osnovne informacije i pokažem kako da aktivirate Stari Editor, ukoliko vam novi iz nekog razloga ne odgovara ili prosto ne možete da se naviknete na njega a imate tekuće projekte čiji se rokovi izrade bliže ;).