Velike su šanse da ste do sada čuli za WordPress, budući da je jedna od najpopularnijih alatki (CMS-ova) za kreiranje sajtova i blogova, sa više od 60 miliona sajtova koji su rađeni koristeći ovaj CMS.
Kreirali su ga Matt Mullenweg i Mike Little 27. maja 2003. godine i od tada su objavljene čak 32 nove verzije (u trenutku pisanja ovog članka). Zanimljiva je i činjenica da su verzije dobijale nazive po određenim džez muzičarima (Miles Davis, Duke Ellington, Ella Fitzgerald i Oscar Peterson, su samo neki od njih), iz razloga što ljudi koji razvijaju ovaj CMS dele ljubav prema džez muzici. Ideja kreatora bila je da ovaj softver bude asociran sa štamparijama, namenjen reporterima, novinarima, kolumnistima i kartografima, pa je stoga i nastao naziv WORDPRESS, koji je smislila Christine Tremoulet.


Još jedna interesanta činjenica je da kreatori nisu imali logo za svoj CMS sve do 2005. kada je Santa Maria dizajnirala čuveni W logo. Nešto manje od milion najboljih sajtova sveta je rađeno u wordpress-u (49%), dok samo 5% sajtova koristi Drupal a još manje (tačnije 3%) koriste Joomla-u, koji su inače najveći konkurenti wordpressu. „WordPress developer“ je najrelevantije i najtraženije radno mesto u svetu u 2014. godini, i da bi bio dostupniji za sve, preveden je na više od 72 jezika. WordPress ima na raspolaganju više od 50 000 dodataka (plugin-ova) koji pružaju dizajnerima i programerima puno dodatne (custom) funkcionalnosti, koje im u mnogome olakšavaju kreiranje željenog izgleda i funkcionalnosti sajta.


Lista brendova i kompanija koje koriste WordPress je poprilično dugačka i ubraja: The New York Times, Samsung, eBay Inc., Forbes, Sony, Coca-Cola, i tako dalje. Najprofitabilnije Worpdress kompanije su: Automattic prihodom od $1.2 milijarde, Envato sa $94 miliona, i naravno, WPEngine sa prihodom od $73 miliona.
Vredi navesti nekoliko WordPress sajtova prodatih za velike sume novca: TechCrunch ($30 miliona), Bankaholic ($15 miliona), Deadline Hollywood ($14 miliona) i Wonkette ($12 miliona)…
Navedene činjenice pokazuju nam zašto je WordPress postao vodeći „open source“ alat za kreiranje internet sajtova i blogova kojeg koriste milioni korisnika i kompanija širom sveta.
Pogledajte i zanimljivu infografiku koja ilustruje još neke manje poznate činjenice vezane za wordpress: https://websitebuilder.org/resources/amazing-facts-you-probably-dont-know-about-wordpress/