Često čujemo za sajtove koji imaju „Google Penal„, pogotovo ukoliko se bavite SEO ili nekim drugim poslom iz oblasti IT-a. Lično sam imao puno upita vezanih za uklanjanje Google Penala, nakon što su sajtovi klijenata „nestali sa pretrage“ tj. nisu se rangirali ni za jednu od relevatnih ključnih reči.
U ovom artiklu ću vam reći nešto više o google penalima i pokazati kako da ih detektujete.

Definicija Google Penala

Ne postoji jedinstvena definicija ali možemo reći da je google penal akcija preduzeta od strane „google-a“ u skladu sa svojim algoritmima koja rezultuje time da sajt koji je pod penalom izgubi svoje pozicije na pretrazi. Upotreba „Black Hat SEO Tehnika“ je obično dežurni krivac za ovo!

Postoje i druge definicije, ali bitno je shvatiti da klijente (i nas koji imamo svoje sajtove) više interesuje situacija u kojoj su se našli i rešenje za istu od definicija. Srećom, postoji puno stvari koje možemo uraditi ne bi li uklonili pomenute penale!

Razlika između penala i filtera

Ukratko, google filter je deo google-ovog glavnog algoritma kojim se kontroliše „ispravnost, relevantonst, autoritet“ sadržaja na određenom sajtu i na osnovu tih (i drugih) stvari se dodeljuju ili oduzimaju pozicije tog sajta na google pretrazi (jedan od takvih algoritama je i Panda). Ukoliko vaš sajt nije u skaldu sa web (Google) standardima ili sa Pandom, izgubićete pozicije na pretrazi. Ova akcija je automatska (ne radi je pojedinac, već je rezultat automatske dodele pozicija, posredstvom algoritma).

Google penal je ručna akcija (od strane Google-ovih zaposlenih, na primer), kojom se vaš sajt degradira na pretrazi.

Kako proveriti da li vam je sajt „pod penalom“?

Da bi proverili da li imate Google Penal, ulogujte se na Webmaster tools (Google Search Console) i idite na: SEARCH TRAFFIC / MANUAL ACTIONS ukoliko koristite Staru verziju Webmaster tools-a (kao što je prikazano na slici ispod).

Kako da proverimo da li imamo Google Penal na starom Webmaster Tools

Ukoliko koristite novu Search Console-u, idite na: SECURITY & MANUAL ACTIONS / MANUAL ACTIONS (pogledajte sliku ispod).

Proverite imate li Google Penal ukoliko koristite Novi Webmaster Tools

Nadam se da sada bolje razumete google penale (i razlikujete ih od filtera)! U sledecoj objavi ću podeliti sa vama listu poznatih uzročnika google penala i pokazati vam u čemu je razlika među njima. Pokazaću vam i kako da ih uklonite!

Ukoliko želite da znate višeo Google Optimizaciji, posetite ovu stranu, vezanu za SEO.