U najvećem broju slučajeva, funkcionalnost koju nude WordPress instalacija i određena tema nije dovoljna da ispuni sve standarde modernog web dizajna. Svesni te činjenice, kreatori ovog CMS-a, kao i entuzijasti iz širokog kruga njegovih korisnika, tokom godina su osmislili veliki broj plugin-ova sa ciljem da obezbede ovu nedostajuću funkcionalnost. Instalacija i aktivacija WordPress plugin-a je vrlo jednostavna, naročito u slučaju ako isti preuzimate iz plugin direktorijuma na adresi www.wordpress.org; izaberite opciju Plugins → Add New u glavnom WordPress meniju i ona će vas odvesti na stranicu na kojoj možete da pretražujete pomenuti direktorijum. Kada pronađete željeni plugin, kliknite Install i nakon izvesnog vremena WordPress će vam ponuditi da aktivirate plugin kojeg ste upravo instalirali. Pojedine plugin-ove je potrebno dodatno konfigurisati, a jednom aktivirani plugin se može deaktivirati i potom obrisati. Ako ste se opredelili za neki od komercijalnih plugin-ova, potrebno je da ga manuelno instalirate u WordPress, što je proces koji umnogome liči na instalaciju i aktivaciju WordPress teme. U nastavku ćemo nabrojati neke od najpopularnijih i najčešće korišćenih plugin-ova.

ALL IN ONE SEO PACK

Važnost dobre optimizacije ne može se dovoljno naglasiti, a sa All in One SEO Pack plugin-om dobijate maksimum vidljivosti vašeg sajta u rezultatima pretraživača (to jest, onaj maksimum koji je moguće postići bez angažovanja SEO stručnjaka). Između ostalog, ovaj plugin vam omogućava da vašem sadržaju dodate razne meta informacije koje će poboljšati njegov rang, u šta se možete uveriti testiranjem. Alternativni i gotovo isto toliko popularni Yoast SEO plugin obezbeđuje sličnu funkcionalnost. Jedno je sigurno – potrebno je da napravite izbor i nikako nemojte instalirati oba ova plugina jer će postojati konflikt između njih. To generalno važi za bilo koja dva plugina koja rade istu stvar.

DROPBOX BACKUP AND RESTORE 

Kreiranje backup fajlova je jedna od najvažnijih lekcija u web dizajnu i programiranju uopšte. Budući da se vaša WordPress aplikacija nalazi na serveru, bilo kakvi problemi sa istim mogu značiti nepovratan gubitak vaših fajlova ukoliko ih na vreme niste sačuvali na nekom drugom mestu. WordPress-ov Dropbox Backup & Restore plugin radi najveći deo ovog posla umesto vas, automatski kreirajući backup vaše baze podataka i svih vaših fajlova u vremenskim intervalima koje vi odredite. Naravno, važno je da ove backup-ove čuvate na sigurnom mestu, ili u svom Dropbox-u ili u nekom lokalnom fajlu.

VAULTPRESS 

VaultPress je najpopularniji komercijalni backup plugin. Za svoj novac (početni paket je oko 5$ mesečno) dobićete softversku komponentu koja ceo backup proces obavlja automatski prema određenom rasporedu. Kao dodatak tome, VaultPress takođe nadzire sigurnost vašeg web sajta. Prednost ovog plugina je u tome što je u potpunosti kompatibilan sa WordPress-om, budući da ga izrađuje Automattic, ista firma koja održava najkorišćeniji sistem za upravljanje sadržajem.

AKISMET

Svako ko ima e-mail adresu s vremena na vreme dobija dosadne spam poruke, a ukoliko imate popularan sajt sa dosta web saobraćaja, ova pojava može da predstavlja pravi izazov. U cilju oslobađanja od spam-a, WordPress nudi Akismet plugin – zapravo, ovo je jedan od par pluginova koji dolaze u paketu sa novom WordPress instalacijom. Postoji i plaćena verzija koju možete uzeti ukoliko želite da pomognete daljem usavršavanju Akismet-a.

W3 TOTAL CACHE 

Učitavanje web stranica se odvija dosta brže ukoliko su one statične, tj. ukoliko pretraživač može da učita već gotovu verziju stranice iz keš memorije umesto da svaki put dinamički kreira njen izgled kroz komunikaciju sa serverom. W3 Total Cache plugin napravljen je za ovu svrhu; s jedne strane, on omogućava WordPress-u da prikazuje stranice na već pomenuti način, a s druge, on ažurira sačuvanu verziju stranice kad god dođe do neke promene. Link

JETPACK 

Jetpack  sa sobom donosi veliki broj softverskih komponenti spakovanih u jedan plugin. Tokom vremena, on je toliko narastao da danas zauzima više prostora u memoriji nego sam WordPress. Neke od funkcionalnosti koje Jetpack nudi su mogućnost praćenja web statistike, kontakt forme, dodavanje Twitter widget-a, responsivan slajder i mnoge druge. Uprkos njegovoj veličini, Jetpack je plugin o kojem svakako vredi razmisliti ukoliko želite da se vaš WordPress sajt izdvaja od drugih.

Ako nameravate da otpočnete online biznis, WooCommerce je prava stvar za vas. Da biste iskoristili svu funkcionalnost, potrebna vam je neka od WordPress tema koja podržava sve opcije koje ovaj plugin nudi (tipa WPZOOM). Prema nekim podacima, WooCommerce podržava blizu 40% online prodavnica, što pokazuje da se naoko komplikovan proces koji uključuje prodaju proizvoda i/ili usluga, naplatu i ažuriranje stanja može dosta pojednostaviti uz pomoć ovog plugin-a.

Iako je pomalo zastareo, bbPress  je još uvek nezamenjiv kada je u pitanju upravljanje online forumima. Ovaj plugin omogućava laku i brzu implementaciju svih aktivnosti u vezi s kreiranjem kategorija i nivoa pristupa, otvaranjem tema, objavljivanjem komentara i tome slično. U tom smislu, BuddyPress odlazi i korak dalje, omogućavajući vam da kreirate svoju privatnu društvenu mrežu sa svim atributima na koje ste sigurno već navikli ukoliko ste aktivni korisnik Facebook-a ili Twitter-a.

Pored već pomenutih, postoji još bukvalno na hiljade plugin-ova za svaku funkcionalnost koja bi vam mogla pasti na pamet. Njihov broj, raznovrsnost i kompatibilnost su svakako jedna od stvari koja WordPress čini toliko moćnim.