Optimizacija performansi / ubrzavanje / skraćivanje vremena učitavanja wordpress sajta se može postići na razne načine i postoji veliki broj faktora koji na to utiču, kao što su:

  • Loše kodiranje (na primer kada se piše gomila koda u slučajevima gde je potrebno znatno manje…)
  • Loš/spor hosting na kome je sajt postavljen
  • Preterana upotreba pluginova/dodataka
  • Veliki broj „glomaznih“ css i javascript fajlova koji se koriste na sajtu
  • Neoptimizovana grafika…

E sad, ajde da ne filozofiramo puno i krenemo samo od ovih faktora. Dakle, za početak možemo promeniti hosting ukoliko znamo da nam je sajt hostovan na lošijem (najčešće i jeftinijem) hostingu i odabrati hosting pakete od nekih od poznatih (proverenih) hosting kompanija (možete se informisati na google na tu temu, evo i korisnog linka (https://reviewbridge.com/best-hosting-europe/).

Sada kada znamo da nam je sajt na bržoj platformi, možemo se pozabaviti neotrebnim pluginovima. Neretko se u praksi susrećem sa slučajem da klijent koristi (ili makar ima aktivirano) više pluginova/dodataka za istu namenu. Čest slučaj je upotreba više dodataka za kontakt forme (contact form 7, ninja forms…), gde bi jedan odradio posao savršeno. Slične stvari primećujem i sa dodacima za automatsku optimizaciju grafike online (wp smush, EWWW i slični). Problem kod upotrebe velikog broja pluginova za istu namenu nije samo to što usporavaju sajt, već i činjenica da što ih više imamo, veća je šansa da u jednom trenutku dođe do konflikta što može prourokovati i neželjene efekte na performanse sajta.

Nakon što rešimo ovaj problem, prelazimo na verovatno najveći problem kada je u pitanju brzina učitavanja wordpress sajta – Neoptimizovana Grafika (ikonice, fotografije, slike, logo…). Postoje razni načini da se to odradi i gotovo svi podrazumevaju reoptimizaciju grafike u fotošopu, pa tek onda njihovo ponovno postavljanje na sajt gde će se dodatno kompresovati uz pomoć pomenutih dodataka (wp smush ili EWWW Image Optimizer).

Bitno: Trudite se da koristite praksu poznatu kao „Serve Scaled Images“ kada ih pripremate za svoj sajt. U odsustvu adekvatnog prevoda, pokušaću da vam to objasnim svojim rečima na što jednostavniji način:

Ukoliko vam je „container“ odnosno prostor za prikazivanje vaše slike određene širine/dimenzija, recimo 400x500px (prvi broj izražava širinu, drugi visinu slike/grafike), trebalo bi da se trudimo da slika koju otpremamo na sajt i koja će biti sadržana u tom container-u ne bude veća od ovih dimenzija. Drugim rečima, ukoliko bi otpremili sliku od 2000x1000px da se učita u pomenutom container-u, ta strana bi se sporije učitavala i trebamo težiti serviranju grafike koja je u okviru predvićenih dimenzija za taj sajt/temu

Kada smo sve ovo završili, možemo se pozabaviti kodiranjem. Na prvom mestu bi bilo poželno „prepakovati“ sav „inline css“ u eksterni css fajl. Zatim možemo kompresovati svoj css/html code tako što bismo uklonili prazan prostor/redove, uprostiti markiranje html tagova tako što nećemo koristiti veći broj ID i CLASS-a nego što nam je potrebno…

Dodatno možemo instalirati i neke od pluginova koji ubrzavaju rad wordpress-a, kao što su W3 Total Cache, WP Fastest Cache i slični (budite oprezni jer neki od ovih dodataka mogu uticati na funkcionalnost drugih, kao i samog sajta).