Ukoliko već niste, upoznajte se sa Autoritetom Domena (Domain Authority), na ovom linku.

Kako popraviti Autoritet Domena?

 1. Optimizujte sadržaj sajta

  Kao što znamo, kvalitet i relevantnost sadržaja na sajtu je jedan od najvažnijih SEO faktora. Servirajte kvalitetan sadržaj ali ga i formatirajte na način na koji ćete istaći najvažnije ključne reči i fraze koristeći jednostavne tehnike isticanja istih (tu podrazumevam stilizovanje teksta, korišćenjem: bold (podebljan), italic (ukošen) i underline (podvučen) efekata).

  Ovo će direktno uticati na bolje iskustvo korisnika (UX). Takođe, sadržaj koji kreirate bi trebao biti detaljan, bez da dosadi onome koji ga čita (monotoniju možemo razbiti pravilnim formatiranjem teksta, kao i dodavanjem grafike / video zapisa).

 2. Kreirajte sadržaj “vredan deljenja” (Eng. “Shareworthy”)

  Oni koji imaju svoje sajtove su već primetili da se određeni tip sadržaja više deli od ostalih. To su uglavnom sadržaji koji sadrže određene liste (kao što je ova blog objava), najčeće sa brojem u naslovu (pogledajte naslov ove objave 🙂 ).

  Primeri:

  • 20 najvećih grešaka pri izboru hosting kompanije
  • 10 najvećih marketing eksperata u Srbiji
  • 5 dokazanih načina da izgubite kilograme…

  Ovo naravno nisu jedini tipovi objava, skloni masovnom deljenju. Pored ovih imamo i objave koje sadrže neki tip grafike (najčešće je u pitanju Infografika), jer je vizuelni sadržaj znatno zanimljiviji za deljenje, od običnog “dosadnog” teksta. Statistika to dokazuje!

 3. Popravite internu link strukturu

  Kada govorimo o linkovima, većina SEO profesionalaca automatski pomisli na backlink-ove (externe linkove), zaboravivši pri tom na one koji se nalaze na samom sajtu.
  Za one koji se pitaju zašto je ova optimizacija važna, odgovor je jednostavan?!
  To je zbog toga što nam je cilj da serviramo najrelevantniji i najbolji sadržaj našim korisnicima, kako bi lakše našli ono što traže.
  Pravilno uspostavljena link struktura će pomoći korisniku da završe tamo gde su naumili i smanjiti mogućnost izlaska (ili još gore “bounce-a”) sa sajta.

 4. Težite kvalitetnim / izbegavajte linkove lošeg kvaliteta

  Za početak, kako prepoznati linkove lošeg kvaliteta?
  To su najčešće linkovi koji potiču sa sajtova koji:

  • Nisu indexovani
  • Imaju čudne adrese domena
  • Izgledaju staromodno
  • Imaju loše performanse
  • Nisu optimizovani za pregled sa mobilnih uređaja…
 5. Optimizujte brzinu učitavanja sajta

  Brzina učitavanja direktno utiče na stopu napuštanja sajta (Exit i Bounce Rate) jer korisnici jednostavno nemaju strpljenja da čekaju 10+ sekundi da se sajt učita.
  Ovaj faktor (pored toga što je verifikovani pozitivni signal za SEO) utiče u velikoj meri na UX, pa samim tim i na Rank Brain signale, pa se potrudite da optmizujete vaš sajt, na najbolji mogući način.

Ovom prilikom vam prezentujem i infografiku, koja vam može služiti kao podsetnik, gde su navedene sve stavke iz ove objave.

*Ovo nije finalna lista i postoje drugi faktori koje bi trebalo uzeti u obzir, ali smatram da su ovi među bitnijima i lično sam ih koristio u iste svrhe.

Ukoliko želite da date svoje mišljenje i predloge, vezane za temu, molim vas ostavite komentar. Hvala!